Διαχρονικά κοντά στον άνθρωπο και την κυπριακή κοινωνία

Στην Πετρολίνα, έχουμε ως στόχο, όχι απλώς να πρωταγωνιστούμε υπεύθυνα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αλλά ταυτόχρονα να υπηρετούμε τα ιδανικά και τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, μέσω ποικίλων ενεργειών και δράσεων.

Άρρηκτα συνδεδεμένοι με το κοινωνικό σύνολο, εφαρμόζουμε διαχρονικά μια συγκροτημένη πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (EKE), η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ανταποδίδοντας έτσι την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει ο Κύπριος καταναλωτής. Μια πλούσια δράση που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου μας.

Η φιλοσοφία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μας, πηγάζει από τις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες των ιδρυτών της Εταιρείας: Δέσμευση και αφοσίωση στους καταναλωτές, σεβασμός στον άνθρωπο, ομαδική δουλειά και ειλικρίνεια σε όλες τις συναλλαγές.

Με βάση αυτές τις διαχρονικές αξίες, η στρατηγική ΕΚΕ μας αναπτύσσεται σε πέντε άξονες: κοινωνική αλληλεγγύη, υγεία, αθλητισμός-πολιτισμός-παιδεία, περιβάλλον και εργασιακό περιβάλλον.

Κοινωνική αλληλεγγύη

Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της κοινωνικής συνοχής, δραστηριοποιούμαστε σε δράσεις που έχουν ως πρώτιστο στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συνανθρώπων μας.

Υποστηρίζουμε προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης, συνδράμουμε στο έργο φορέων με αναγνωρισμένη κοινωφελή δράση για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και ενισχύουμε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και άτομα. Με τη δημιουργία της ομάδας εθελοντών Petrolina Community, το προσωπικό μας αλλά και οι πρατηριούχοι και οι οικογένειές τους συμμετέχουν έμπρακτα στις κοινωφελείς δράσεις μας ως εταιρεία.

Πρωταρχική θέση στην κοινωνική μας δράση κατέχει το Φεστιβάλ Προσφοράς Πετρολίνα, το οποίο διοργανώνεται στη Λάρνακα και έχει καθιερωθεί ως θεσμός. Με φιλανθρωπικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, κάθε ηλικίας, κι έχει ήδη ενισχύσει τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Κύπρου, την Europa Donna Κύπρου, τον Φιλανθρωπικό-Εθελοντικό Οργανισμό «Γκολ στη Ζωή» και τον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα». Ως διοργάνωση ξεχώρισε και αγκαλιάστηκε, καθώς δίνει την ευκαιρία τόσο στους πολίτες να συνεισφέρουν στους συνανθρώπους τους, όσο και σε δεκάδες εθελοντές να συμμετάσχουν στη διοργάνωσή του. Μέσα από την εκδήλωση, προβάλλονται οι αξίες του εθελοντισμού, της προσφοράς, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας και ανθρωπιάς.

Ο εθελοντισμός έχει υιοθετηθεί με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό από όλο το προσωπικό μας κι έχει δώσει τεράστια δείγματα ανθρωπιάς και αγάπης, σε δεκάδες δράσεις της εταιρείας προς την κυπριακή κοινωνία.

Στηρίζουμε διαχρονικά μεταξύ άλλων:

 • Τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση της Κύπρου, με μηνιαία οικονομική ενίσχυση για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.
 • Τον Οργανισμό «Γκολ στη Ζωή», τον πρώτο οργανισμό ποδοσφαιριστών στην Κύπρο που – μεταξύ άλλων - ενισχύει ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.
 • Το Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, τόσο σε παιδιά στην Κένυα όσο και σε παιδιά στην Κύπρο, μέσα από το ειδικό πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω».
 • Την Παιδική Εξοχή Λάρνακας, το αρχαιότερο φιλανθρωπικό σωματείο της Λάρνακας, όπου παρέχει βοήθεια σε άπορα και ασθενή παιδιά.
 • Τον Σύνδεσμο Προστασίας Ζώων και Πουλιών, για τη φροντίδα και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων.
 • Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, με ενίσχυση διαφόρων προγραμμάτων για παροχή τροφής, μόρφωσης, διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε παιδιά της Αφρικής.
 • ΜΚΟ με την παροχή κουπονιών για είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα θέρμανσης και κίνησης σε άπορες οικογένειες.
Υγεία

Αναμφίβολα, η υγεία, είναι το πολυτιμότερο ανθρώπινο αγαθό αλλά και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Αναγνωρίζοντας την αξία και σημασία της ανθρώπινης ζωής, στηρίζουμε δράσεις και οργανισμούς τους οποίους κύριο μέλημα τους είναι η ανθρώπινη υγεία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.


Μέσα από μια πολυεπίπεδη δράση και προσφορά στον τομέα της υγείας, στηρίζουμε μεταξύ άλλων:

 • Την Europa Donna Κύπρου, η οποία προσφέρει πληροφόρηση, ψυχολογική στήριξη και πρακτική βοήθεια σε κάθε γυναίκα και τα μέλη της οικογένειάς της, που βιώνουν εμπειρία καρκίνου του μαστού, καλύπτοντας τα έξοδα ενοικίου στα 2 από τα 4 Σπίτια του Οργανισμού. Το Σπίτι στη Λάρνακα από το 2009, έτος λειτουργίας του και το Σπίτι στην Πάφο από το 2023.
 • Το έργο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου μέσα από το Telethon, χορηγώντας τα καύσιμα στο ετήσιο «Ταξίδι με τα Φτερά της Ελπίδας». Ο μεγάλος σκοπός του θεσμού του Telethon είναι η συμπαράσταση στους ασθενείς αλλά και η εξεύρεση μέσα από την έρευνα της κατάλληλης και αποτελεσματικής θεραπείας νευρομυϊκών, γενετικών και άλλων ασθενειών.
 • Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο μια Ευχή», για την εκπλήρωση ευχών καρκινοπαθών παιδιών, την οικονομική υποστήριξη των οικογενειών τους και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, στηρίζοντας την ετήσια Διαδρομή Αγάπης.
 • Τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, στηρίζοντας τις Υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας για τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο.
 • Τον ΠΑΣΥΚΑΦ, για παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών υγείας και ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο και προγράμματα πρόληψης.
 • Τον Παγκύπριο Αντιλευχαιμικό Σύνδεσμο ΖΩΗ, προσφέροντας καύσιμα στους μοτοσικλετιστές οι οποίοι κάθε χρόνο πραγματοποιούν μεγάλο οδικό έρανο για στήριξη των ασθενών με λευχαιμία.
 • Το Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στηρίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει όπως λειτουργική αποκατάσταση ασθενών που έχουν κάποια αναπηρία, εξωτερικά ιατρεία, στέγη ηλικιωμένων.
 • Το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, με στόχο την οικονομική βοήθεια παιδιών και νέων με χρόνιες παθήσεις κι άλλες αγαθοεργίες.
 • Το Κέντρο για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες «Άγιος Λάζαρος», που προσφέρει εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση σε ενήλικα άτομα άνω των 18 ετών, με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση και αποϊδρυματοποίηση τους.
 • Το Ειδικό Σχολείο «Άγιος Σπυρίδωνας», το οποίο παρέχει εκπαίδευση και θεραπείες σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, ηλικίας 3 μέχρι 21 ετών.
 • Το Ιασόνειο Κέντρο Ενηλίκων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με οικονομική ενίσχυση και παροχή καυσίμων για στήριξη ημερήσιας φροντίδας και προγραμμάτων για άτομα άνω των 21 ετών.
 • Τον Σύνδεσμο Φίλων Θεραπευτικής Κοινότητας Αγία Σκέπη, το μόνο πρόγραμμα εσωτερικής διαμονής και μακροχρόνιας θεραπείας απεξάρτησης στην Κύπρο.
 • Το Cans for Kids, με τη χορήγηση δωρεάν καυσίμων στα οχήματα του Συνδέσμου. Ο Σύνδεσμος μαζεύει και ανακυκλώνει αλουμινένια τενεκεδάκια για αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τους παιδικούς θαλάμους των κυπριακών νοσοκομείων.
 • Τους Νεφροπαθείς Κύπρου, για παροχή οικονομικής βοήθειας στους ασθενείς.
 • Τον Σύνδεσμο Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, με οικονομική χορηγία για αγορά εξοπλισμού.
Αθλητισμός, Πολιτισμός και Παιδεία

Η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας προσδιορίζει τον χαρακτήρα και την πορεία της στο παρόν και το μέλλον και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς της. Γι’ αυτό στηρίζουμε και ενισχύουμε οικονομικά, δραστηριότητες που αφορούν την παιδεία, καθώς και την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου μας. Ενισχύουμε μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, συνέδρια και ημερίδες, προσβλέποντας έτσι σε μια συνέχιση της μοναδικότητας της δικής μας κουλτούρας αλλά και σε διάνοιξη νέων πολιτιστικών οριζόντων.

Ο Αθλητισμός είναι από τις σημαντικότερες δραστηριότητες που μπορεί να έχει στη ζωή του ο κάθε άνθρωπος, γι’ αυτό στεκόμαστε ως συμπαραστάτης και χορηγός σε ομοσπονδίες, σωματεία, ακαδημίες και μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις. Με αυτό τον τρόπο ενστερνιζόμαστε και προβάλλουμε περήφανα τις αξίες που πηγάζουν μέσα από τον αθλητισμό όπως τη σκληρή δουλειά, την ομαδικότητα, την πειθαρχία και το fair play.

Στηρίζουμε επίσης αθλητές μας, ενισχύοντας τις προσπάθειές τους στον εγχώριο αλλά και στον διεθνή αθλητικό χώρο. Από το 2018 βρισκόμαστε δίπλα στον Κύπριο Ολυμπιονίκη Παύλο Κοντίδη, ο οποίος έχει κερδίσει και τον τίτλο του «Κορυφαίου Ιστιοπλόου στον κόσμο», κάνοντας περήφανη ολόκληρη την Κύπρο. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΚΟΕ «Υιοθετήστε ένα αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο 2020», είχαμε «υιοθετήσει» τον αθλητή ενόργανης γυμναστικής, Μάριο Γεωργίου. Στο πρόσωπο των δύο αυτών κορυφαίων αθλητών, αναγνωρίζουμε τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να διέπουν κάθε αθλητή, όπως το ήθος, η επιμονή και η συνέπεια.

Παράλληλα στηρίζουμε, μεταξύ άλλων, τον Διεθνή Μαραθώνιο Λεμεσού, τον Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, την Κυπριακή Ομοσπονδία Χιονοδρόμων και την Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης.

Δυναμική είναι η παρουσία μας και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όπου πληρώματα αγωνίζονται στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι με τα χρώματα της Petrolina Racing Team. Η ομάδα πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις του Παγκυπρίου Πρωτάθληματος Ράλι.

Επίσης, χορηγούμε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις των Δήμων, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, εκδηλώσεις αθλητικών ακαδημιών, ενώ απονέμουμε χρηματικά βραβεία σε άριστους μαθητές σχολείων και φοιτητές πανεπιστημίων.

Περιβάλλον

Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, στην Πετρολίνα εφαρμόζουμε με συνέπεια την πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και αναλαμβάνουμε περιβαλλοντικές δράσεις, ενισχύοντας και καλλιεργώντας την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και κυρίως των παιδιών. Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας η εταιρεία μας υιοθετεί σχετικές πολιτικές και στρατηγικές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της. 

Επιπλέον εφαρμόζουμε μέτρα περιβαλλοντικής ευθύνης σε κάθε επιχειρηματική μας ενέργεια. Από την απλή διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών στα γραφεία μας, μέχρι την ανακύκλωση υγρών και στερεών υλικών στις εγκαταστάσεις καυσίμων και στα πρατήριά μας. Επενδύουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε πρατήριά μας, ενώ διαθέτουμε στην αγορά τα φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα κίνησης P-EnergyMax, που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Παράλληλα, χορηγούμε το ετήσιο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης της Green Dot Κύπρου και στηρίζουμε την περιβαλλοντική εκστρατεία Let’s do it Cyprus «ΚαθαρίΖΩ την Κύπρο».

Εργασιακό Περιβάλλον

Στην Πετρολίνα θεωρούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας ως την πλέον σημαντική προϋπόθεση επιτυχίας. Οι άνθρωποί μας αποτελούν το σημαντικότερο θεμέλιο για την ανάπτυξη, ενδυνάμωση και βιωσιμότητα της εταιρείας μας. Η λειτουργία μας παραμένει ανθρωποκεντρική, με τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης οικογένειας.

Παρέχοντας ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον που σέβεται τον άνθρωπο και προάγει την εμπιστοσύνη, το ομαδικό πνεύμα και την αποτελεσματικότητα, με ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ευκαιρίες ανέλιξης, συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση, σύσφιξη σχέσεων και δεσμών και ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ διεύθυνσης και εργαζομένων, η Εταιρεία θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους εργοδότες στην Κύπρο.

Έμπρακτη ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας

Στην Πετρολίνα, ανταποκρινόμαστε έμπρακτα στις εκάστοτε ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, με ευελιξία και αμεσότητα. Το 2013, με δική μας πρωτοβουλία διοργανώσαμε την εκστρατεία «Γεμίστε Αγάπη» για να στηρίξουμε συνανθρώπους μας προσφέροντας οικονομική ενίσχυση στα Κοινωνικά Παντοπωλεία πέντε δήμων παγκύπρια, με το ποσό των €100,000. Το 2016, καλύψαμε όλο το κόστος καυσίμων των πτητικών μέσων για κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή Σολέας. Τον Απρίλιο του 2020 χορηγήσαμε καύσιμα σε πτήσεις επαναπατρισμού Κυπρίων πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και στηρίξαμε το Δίκτυο SupportCy με συμβολή στο έργο της Πολιτείας στη μάχη κατά της πανδημίας. Τον Ιούλιο του 2021, ανταποκρινόμενοι σε ανάλογη έκτακτη ανάγκη, προσφέραμε καύσιμα για τα πτητικά μέσα που συμμετείχαν στην πυρόσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή Λεμεσού και ορεινής Λάρνακας.

Η εταιρεία μας, έχοντας πάντα τον Άνθρωπο στο επίκεντρο της ΕΚΕ στρατηγικής της, ανταποκρίνεται άμεσα και κάτω από δύσκολες συνθήκες στο κάθε κάλεσμα της κυπριακής κοινωνίας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η ΕΚΕ στρατηγική της Πετρολίνα έχει διακριθεί και βραβευθεί κατ’ επανάληψη σε Κύπρο και εξωτερικό.

Στην Πετρολίνα, ως μία αμιγώς κυπριακή εταιρία, παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας και συνεχίζουμε να λειτουργούμε με σεβασμό προς την κυπριακή κοινωνία και στεκόμαστε αρωγός στην Πολιτεία, στηρίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο αυτούς που τη χρειάζονται.

Δράσεις
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ