Η Πετρολίνα πρώτη στο Βασιλικό με υπερσύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.
Εντός των χρονοδιαγραμμάτων η μετακίνηση των εγκαταστάσεων της Πετρολίνα στο νέο Τερματικό στο Βασιλικό
09 Μαΐου 2019

Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, που έχουν γίνει ποτέ από κυπριακή εταιρεία, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι δημοσιογράφοι, στη διάρκεια ξενάγησης τους, στις νέες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών Πετρολίνα  στο νέο τερματικό καυσίμων στο Βασιλικό. 

Με τη διορατικότητα και τον δυναμισμό που τη χαρακτηρίζει, η Πετρολίνα πρωτοπορεί και πάλι με τη μετακίνησή των εγκαταστάσεων της από την Λάρνακα, αφού είναι η πρώτη εταιρεία πετρελαιοειδών στην Κύπρο που επένδυσε σε υποδομές αποθήκευσης και διαχείρισης υγρών καυσίμων στο Βασιλικό.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κωστάκης Λευκαρίτης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας και καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, τόνισε «Φιλοσοφία μας διαχρονικά είναι να είμαστε πάντοτε αυτάρκεις. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι τα χρονοδιαγράμματα που υπεγράφησαν με το κράτος θα τηρηθούν, εφόσον και οι σχετικές άδειες δοθούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Πετρολίνα κ. Ντίνος Λευκαρίτης, ανέφερε ότι οι Εγκαταστάσεις στο Βασιλικό είναι τεχνολογίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τελευταίου τύπου, με πλήρη αυτοματοποίηση του τερματικού, με νέες τεχνολογίες πρόσθετων (additives) που δίνουν στην εταιρεία τη δυνατότητα να διαθέτει άριστης ποιότητας προϊόντα. «Προϊόντα», όπως τόνισε, «με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες τόσο για την ασφάλεια του περιβάλλοντος, όσο και των γειτονικών περιοχών».

Η παρουσίαση των Εγκαταστάσεων έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων της Πετρολίνα, κ. Δημήτρη Μαυρομίχαλο, ο οποίος ανέφερε ότι η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα €80 εκατομμύρια, και οι νέες εγκαταστάσεις ολοκληρώνονται εντός των χρονικών περιθωρίων που είχαν από την αρχή τεθεί, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2019. 

Μέσω του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, θα παρέχεται η πλέον σύγχρονη και άμεση εξυπηρέτηση τόσο στις φορτοεκφορτώσεις όσο και στη διανομή. Στο τελικό της μάλιστα στάδιο θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτεται ολόκληρη η Κύπρος, αλλά και διεθνείς αγορές.  

Η διεκπεραίωση του έργου πραγματοποιείται σε 2 φάσεις: 

Αρχικά η Πετρολίνα εξαγοράζει την εταιρεία Total Aviation το 2003. Η συμφωνία περιλάμβανε τη σύμβαση μίσθωσης 2 δεξαμενών αποθήκευσης από το τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Αυτό ουσιαστικά ήταν το πρώτο βήμα προς τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων της, αφού είχε προηγηθεί η σχετική  συμφωνία με το κράτος και το Δήμο Λάρνακας.

Το 2004  μετέφερε όλο το αεροπορικό καύσιμο (JETA-1) στο Βασιλικό και άφησε στην Λάρνακα μόνο τα προϊόντα κίνησης (βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης). 

Φάση 1:

  • Από το 2005 -2011 η Πετρολίνα, με την μίσθωση άλλων 3 δεξαμενών, μετάφερε στο Βασιλικό τα μαύρα προϊόντα της – fuel oils (LFO/HFO ελαφρύ και βαρύ καύσιμο – μαζούτ) και το ναυτιλιακό ντίζελ.
  • Αναβάθμισε τις εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης δεξαμενοπλοίων στο λιμάνι του Βασιλικού και κατασκεύασε 6 νέους αγωγούς για την διέλευση καυσίμων από το λιμάνι προς την εγκατάσταση.
  • Το 2012 η Πετρολίνα αγόρασε γη εμβαδού 49.050 τ.μ. και τις 7 δεξαμενές από το τσιμεντοποιείο Βασιλικού και προχώρησε στην επέκταση του τερματικού με ακόμα 7 καινούργιες δεξαμενές και αγωγούς φορτοεκφόρτωσης δεξαμενοπλοίων. 

Φάση 2:

  • Η Πετρολίνα προχωρά με την ανέγερση 4 επιπρόσθετων δεξαμενών, με την κατεδάφιση 3 παλαιών και ανέγερση νέων διπλάσιας χωρητικότητας, με υπερσύγχρονο σύστημα φόρτωσης βυτιοφόρων, με τελευταίας τεχνολογίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών σύστημα πρόσθετων και με την ανέγερση άλλων υποστηρικτικών κτιρίων.

Το τερματικό της Πετρολίνα στο Βασιλικό, με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης θα αποτελείται από 18 δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 113.000 κυβικών μέτρων όλων των τύπων υγρών καυσίμων, 77.000 κυβικών μέτρων περισσότερο από ότι οι εγκαταστάσεις της στη Λάρνακα. 

Εξίσου σημαντικά είναι όλα τα σύστημα ασφάλειας, ποιότητας και περιβαλλοντικής προστασίας με τα οποία έχει κατασκευαστεί η εγκατάσταση. 

Η Πετρολίνα διατηρεί στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες της περιοχής, στηρίζοντας τις με διάφορα κοινωφελή έργα και προσφέροντας ευκαιρίες εργοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πετρολίνα, μια καθόλα κυπριακή εταιρεία,  είναι σε θέση να ανταγωνίζεται με όλες τις διεθνείς εταιρείες και να πρωτοπορήσει σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα και είναι η μοναδική κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών η οποία θα είναι έτοιμη με βάση τα χρονοδιαγράμματα να λειτουργεί πλήρως.